Lekmer logo

At cykle er en herlig følelse

At lære at cykle er en milestolpe i de fleste menneskers liv. Og de fleste af os husker sikkert, når mor eller far til sidst gav slip i bagagebæreren og vi på egen hånd susede ud i verden. Spørgsmålet er, om der findes nogen større følelse af frihed i et barns opvækst. Og så er det, at lære et barn at cykle en mindst lige så stærk oplevelse for forældrene.

På siden her finder du cykler i forskellige farver med forskellige motiver fra blandt andet film og børneserier som Monster High, Disneys Biler, Disney Princess, Spiderman og den umådeligt populære film Frost. Alle cykler i størrelse 12” leveres med støttehjul, det samme gør mange af vore 16” cykler. Støttehjulene kan naturligvis afmonteres, når barnet har lært at cykle på egen hånd.


Vigtigt er det at vælge den rigtige størrelse på børnecyklen

Vigtigst af alt, når man køber en børnecykel er, at cyklen har den rigtige størrelse for barnet, der skal bruge den. Køb ikke en cykel, som dit barn kan vokse med, men køb en, som dit barn kan vokse fra! Barnet skal naturligvis have glæde af cyklen i en rimelig tidsperiode, men det er meget vigtigt, at den fungerer i nuet. Cyklen skal ikke være for stor, af den simple grund, at barnets koordinationsevne endnu ikke er fuldt udviklet, og det i så fald bliver sværere for barnet at holde balancen og dermed ikke får kontrol over styringen.

En cykels størrelse måles i tommer. Det betyder, at hjulenes dimensioner beskrives som ”.
På Lekmer.dk kan du købe børnecykler i tre forskellige størrelser; 12”, 16” og 20”.
Nedenfor står nogle generelle anbefalinger, når det gælder størrelser.
12” passer til børn, der måler fra ca. 90-150 cm (ca. 3-5 år)
16” passer til børn, der måler fra ca. 100-120 cm (ca. 4-7 år)
20” passer til børn, der måler ca. 115-140 cm (6-10 år)


Ting, man skal tænke på

Når barnet sidder på sadlen, skal han eller hun kunne sætte begge fødder i jorden. Hvis barnet skal læne sig til den ene side, for at nå jorden med en fod, så er cyklen for stor eller også skal sadlen sænkes. Når barnet ikke kan nå ned, bliver det sværere at holde balancen, og det bliver meget sværere for barnet at standse på en sikker måde.

Små børn har helt generelt ikke så megen styrke i hænderne, og det er svært for dem at bremse med en håndbremse. Det tager desuden længere tid, at lære bremseteknikken at kende, og derfor bør du for en sikkerheds skyld vælge en børnecykel, der også er udstyret med fodbremse.
Brede dæk giver noget bedre balance og ruller ikke så hurtigt som smalle dæk. Sørg for, at dækkene er godt pumpede, så ruller cyklen bedre og risikoen for punktering formindskes.
Et relativt lige styr giver den bedste sikkerhed. Barnet skal ikke ligge hen over cykelstellet og læne sig alt for meget forover for at kunne nå styret. Når styret drejes 90 grader, skal det pege mod sadlen og dit barns ben og ikke mod ansigtet eller maven. I så fald er styret for højt for dit barn. Dit barn skal også kunne dreje styret 45 grader uden at behøve at give slip med den ene hånd.

Lær barnet, at der ikke må hænges ting så som tasker på styret, fordi det kan være rigtig farligt. Balancen bliver betydeligt dårligere, det bliver svært at dreje og hvis tasken går ind i hjulet, er ulykken et faktum. En cykelkurv kan være et godt tilbehør at investere i, hvis den da ikke følger med den cykel I køber. En kurv er perfekt til vandflasken, en lille taske eller til spanden og skovlen, der skal med til legepladsen eller på stranden.

Sidst, men ikke mindst, glem ikke hjelmen! Helt generelt bør alle bruge hjelm, når de cykler, og hjelmen bør have grønt spænde, hvis barnet er under 7 år. Det grønne spænde løsnes, hvis barnet skulle hænge fast i noget og er derfor det sikreste alternativ for dit barn. Børn under 6 år må ikke cykle uden at være under ledsagelse og kontrol af en person, der er fyldt 15 år.


16 produkter
16 produkter